Meloterapia

In tratamentul adictiilor, melo-terapia este recomandata ca o modalitate adjuncta, cu grad mare de adaptabilitate, in abordarea holistica de tratare a adictiilor (James, 1988a; Treder- Wolff, 1990a).

Terapia prin muzica se desfasoara in doua abordari: terapia activa (clientii folosesc instrumente muzicale in desfasurarea diferitelor exercitii terapeutice, sub coordonarea terapeutului) si terapia pasiva (exercitii terapeutice care includ auditie muzicala). 

Melo-terapia se adreseaza atat adictiei ca atare, cat si afectiunilor secundare, cauzate de consum, avand capacitatea de a se plia pe o mare varietate de obiective individuale ale clientilor. Terapia prin muzica vine in intampinarea principalelor probleme ale persoanelor dependente: explorarea sentimentelor si emotiilor, lipsa stimei de sine, dificultatea de a petrece timpul liber in mod constructiv sau pierderea identitatii de grup, ajutand la spargerea tiparelor de comportament adictiv.

Meloterapia are un impact puternic asupra clientului, atat prin caracterul social al muzicii, prin mesajul muzical cat si prin asocierile interioare pe care clientii le realizeaza cu diferite melodii sau stiluri muzicale. 

Terapia prin muzica faciliteaza recunoasterea unor probleme si credinte comune, deschizand cai de comunicare necesare atat pentru interactiunea in grup, cat si pentru dezvoltare personale. Procesul melo-terapeutic vine in sprijinul clientilor, imbunatatind cladirea relatiilor inter-personale, exprimarea sinelui, gandirii creative, alegerea comunicarii in pofida izolarii, si constientizarea problemelor consumului in pofida negarii.   

In tratamentul adictiilor, terapia prin muzica are aduce multiple beneficii:

Imbunatatirea perceptiei emotiilor si distrugerea mecanismelor de aparare 

Emotiile si trairile persoanelor depedente sunt, de multe ori, un mister si pentru ele insele. Deseori, persoanele cu adictii dezvolta mecanisme psihologice de aparare care includ rationalizarea (falsa justificare a unor atitudini, credinte sau comportamente inacceptabile, spre a le face tolerabile pentru propria persoana), minimalizarea, manipularea, proiectia(atribuirea responsabilitatii pentru diferite situatii neplacute sau stresante unor factori externi – “destin”, “ceilalti”), minciuna sau negarea. Terapia prin muzica s-a dovedit a fi extrem de eficienta in ruperea acestor mecanisme de aparare, mai mult avand rolul de a ajuta clientii in recunoasterea si constientizarea emotiilor.

Promovarea auto-constientizarii si exprimarii sinelui:

Exprimarea emotiilor, a sentimentelor si a trairilor interioare pe care persoanele dependente invata sa le recunoasca si sa le constientizeze reprezinta un pas important in castigarea auto-constientizarii si in asumarea responsabilitatii pentru propria dependenta si pentru procesul de recuperare. Meloterapia ofera oportunitatea evocarii emotiilor intr-un mediu constructiv, permitand individului sa se exprime prin proiectarea in muzica. De asemenea, analiza versurilor clientii pot invata noi strategii de comunicare si pot recepta validare pentru propriile emotii.

Creste coeziunea grupului si interactiunile inter-personale

Un element cheie in programul de tratament al dependentelor este dezvoltarea unei interactiuni de grup pozitiv. In etapele initiale ale terapiei, clientii pot avea tendinta de izolare de grup, cauzata de lipsa de incredere in persoanele din jur sau de inabilitatea acestora de a interactiona cu alte persoane. Partciparea clientilor in grup poate fi limitata de fazele initiale de negare a problemei (precontemplare). Meloterapia este modalitatea principala de angajare in tratament, de comunicare cu ceilalti membri ai grupului prin intermediul muzicii.

O varietate de activitati melo-terapeutice poate consolida unitatea grupului, facilitand totodata abilitatea clientilor de a utiliza grupul pentru propria recuperare 

Facilitarea relaxarii si reducerea stresului

Comportamentul adictiv si recuperarea sunt in stransa legatura cu managementul stresului prin doua aspecte: (a) comportamentul de dependenta poate fi cauzat sau exacerbat de incapacitatea de adaptare la situatiile de stress, si (b) imbunatatirea abilitatilor de relaxare ajuta clientii in mentinerea abstinentei (James, 1988b). Tehnicile de melo-terapie pot ajuta clientii in identificarea situatiilor de risc, stressante pentru propria persoana. Mai mult, clientii se angajeaza intr-o relatie mutuala in scopul crearii de strategii pentru managementul stressului. In grupurile de melo-terapie, clientii invata tehnici active de relaxare. Melo-terapeutul poate ajuta clientii sa foloseasca muzica(atat prin ascultare, cat si prin invatarea unui instrument) ca activitate de relaxare prin care clientii isi pot petrece timpul liber in mod constructiv.

Pin It on Pinterest

CURS ONLINE

„CUM SA VORBESTI CU COPILUL TAU DESPRE DROGURI”